Rhedens Dorpsbelang

Laatste nieuws

Medewerking bewoners dorp Rheden gevraagd bij viering 75 jaar Vrijheid

Medewerking bewoners dorp Rheden gevraagd bij viering 75 jaar Vrijheid

75 jaar zonder oorlog en ellende is een verworvenheid waar we allemaal trots op mogen zijn. En dat laten we niet onopgemerkt. We gaan dat vieren. Alle bewoners van het dorp Rheden worden gevraagd om mee te doen op zaterdag 18 april. Op woensdag 16 april is het 75 jaar geleden dat het dorp Rheden werd bevrijd van de Duitse bezetters. Op en rond deze datum worden er in de gehele gemeente festiviteiten georganiseerd. Zaterdag 18 april wordt er breed gefeest..

Een organiserend comité*) is de afgelopen maanden bezig geweest om bij verenigingen en clubs te inventariseren welke activiteit zij zouden kunnen uitvoeren op 18 april. Daar is nu zicht op..

Er zal die dag een stoet van circa 65 oude legervoertuigen (Keep Them Rolling) met muziek en zang door ons dorp rijden. Het winkelgebied, het meester B. van Leeuwenplein en de route die de legervoertuigen volgen worden feestelijk aangekleed. Op het plein worden ze officieel ontvangen en vinden er diverse activiteiten plaats op en rond het plein, in het Dorpshuis en in partycentrum Ons Huis..

Inwoners van het dorp Rheden worden uitgenodigd om aan de viering van 75 jaar bevrijding van het dorp Rheden mee te doen. Door in elk geval op 18 april thuis de vlag uit te hangen. Wie nog een leuke activiteit op het plein wil uitvoeren zoals: zang, dans, muziek of een spelletje kan daarvoor contact opnemen met Chris van Zwam (voorzitter van het comité viering 75 jaar vrijheid dorp Rheden), bij voorkeur via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of evt. telefonisch: 06 822 616 05.

Globaal programma 13-19 april 2020 in het dorp Rheden. In de week van 13 tot 19 april besteden Rhedens Maal (de wekelijkse maaltijd in het Dorpshuis, waaraan meestal ouderen deelnemen) en de Dorpskerk aandacht aan 75 jaar Vrijheid..

Zaterdag 18 april rijdt door alle dorpen in de gemeente een stoet van circa 65 oude legervoertuigen (Keep Them Rolling). Er moet nog veel gebeuren maar het programma voor die dag ziet er globaal als volgt uit..

De officiële opening en het hijsen van de vlag vinden op het meester B. van Leeuwenplein plaats. Bij het plein wordt een ereboog geplaatst en scouts van Scouting Rheden vormen een erehaag voor de legervoertuigen die rond 11.00 uur in het centrum van Rheden worden verwacht. Wanneer de legervoertuigen (vergezeld door o.a. een piperband, zanggroep de Starsisters en de March & Showband) het centrum van het dorp hebben verlaten zal de March & Showband een miniconcert geven. Mogelijk sluit Rhedens Fanfarecorps ook aan. Aan de overige activiteiten wordt nog gewerkt, maar er kunnen op het plein onder andere broodjes worden gebakken in een vuurton en meegedaan worden aan oudhollandse spelen. Veteranen uit Rheden zullen eveneens een rol in het programma vervullen..


In het Dorpshuis zijn er onder andere film, een (foto) expositie en werkstukken te zien van schoolkinderen. In Partycentrum Ons Huis wordt een groot feest georganiseerd. Alle bewoners van het dorp wordt die dag gevraagd de Nederlandse vlag thuis uit te hangen. Het dorp wordt verder feestelijk aangekleed (Nederlandse, Engelse en Canadese vlaggen), ondermeer langs de route die KTR volgt, het winkelgebied en het meester B. van Leeuwenplein.

Het definitieve programma zal tijdig worden gecommuniceerd via de diverse media..

Het comité Viering 75 jaar Vrijheid dorp Rheden bestaat uit:
- Anita Blaauw - (belangenvereniging Rhedens Dorpsbelang)
- Rob Nijenhuis - (Ondernemers BIZ Rheden).
- Lion van der Most - (WIK).
- Angela Curré - (Oranjevereniging Rheden voor Oranje).
- Fons Rengers en Chris van Zwam - (oud voorzitters belangenvereniging Rhedens Dorpsbelang).

Participanten viering 75 jaar Vrijheid dorp Rheden:
- Keep Them Rolling.
- Muziekvereniging March & Showband Rheden.
- Rhedens Fanfarecorps.
- Partycentrum Ons Huis.
- Dorpshuis Rheden.
- Carnavalsvereniging “De Heiknüüters”.
- WIK sportvereniging.
- Ondernemersvereniging ORDS.
- Ondernemers BIZ Rheden.
- Scouting Rheden.
- Peter Oversteegen/ Toeristisch Platform.
- De basisscholen.
- Oranjevereniging Rheden voor Oranje.
- Belangenvereniging Rhedens Dorpsbelang.
- Rhedens Maal.
- De “Haaknaald Rheden”.
- Dorpskerk Rheden.
- Gemeente Rheden.

 

Uitnodiging bewonersavond 28 januari 2020

Uitnodiging bewonersavond 28 januari 2020

Presentatie resultaten wijkbelevingsonderzoek Rheden West

De resultaten van het wijkbelevingsonderzoek Rheden-West zijn bekend Studenten Management van de Leefomgeving van Hogeschool van Hall Larenstein hebben onderzoek gedaan onder bewoners van de wijk Rheden-West. Zij hebben in beeld gebracht hoe bewoners het wonen en leven in hun wijk ervaren, waar zij tevreden over zijn én wat beter kan. Op dinsdagavond 28 januari vanaf 19:30 uur worden de resultaten gepresenteerd. Vervolgens is er gelegenheid over verschillende thema’s met elkaar in gesprek te gaan. We horen graag uw ideeën!

Programma
19:30 uur welkom
19:40 uur presentaties van studenten over de thema’s wonen, sociaal, voorzieningen, veiligheid&verkeer en groen&blauw
20:10 uur pauze
20:25 uur ideeënmarkt: hoe wordt leven en wonen in de wijk nog prettiger? In groepjes doorpraten over de verschillende thema’s
21:00 uur reactie van gemeente Rheden en Rhedens Dorpsbelang
21:15 uur einde

De bewonersavond vindt plaats in Dorpshuis Willem de Zwijger, Meester B. van Leeuwenplein 3 in Rheden.
Graag tot 28 januari.

Hartelijke groet, Rhedens Dorpsbelang, gemeente Rheden en studenten Management van de Leefomgeving Van Hall Larenstein in Velp

Voor vragen over deze bewonersavond kunt u contact opnemen met Anne Clasquin via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Wij zijn de jongens ven de Stenenbakkerij….

Wij zijn de jongens ven de Stenenbakkerij….

Elke Rhedenaar kent deze uitdrukking, omdat iedereen in Rheden wel iemand kent die op één van de maar liefst 7 Stenenbakkerijen die ons dorp rijk was heeft gewerkt. “Hard werken voor weinig geld…” Het laatste restantje Steenfabriek zie je langs de A348 vlak bij de afslag naar de Posbank voormalig Steenfabriek ‘de Groot’.Wie weet nog dat ‘Steenbakker’ een adellijke titel was? De echt gelukkige Rhedenaren wonen daarom aan de Steenbakkersweg. Gelukkig heeft Rhedenaar Wolter van den Brink de geschiedenis van onze Steenfabrieken opgeschreven. Hij en kompaan Frans Wellink hebben zich jaren ingezet om een monument voor de Stenenbakkers te realiseren, en dat is gelukt! Voordat de snelweg er lag was de toegang naar de IJssel en de Steenfabrieken via het bruggetje aan de Laak. Daarom heeft de gemeente dit bruggetje uitgekozen om de plaquette ‘Stenenbakkerijen in Rheden’ op te hangen.

De onthulling is 13 december om 13.30 uur in de kantine van de Rhedense Tennis Club De Laak aan de IJsselsingel 1 in Rheden.
Komt allen en zing uit volle borst het Stenenbakkerslied met ons mee!

Studenten Van Hall Larenstein onderzoeken hoe bewoners Rheden-West hun leefomgeving beleven

Studenten Van Hall Larenstein onderzoeken hoe bewoners Rheden-West hun leefomgeving beleven

Binnenkort kunt u 21 eerstejaars studenten van de opleiding Management van de Leefomgeving zien lopen in Rheden. Zij gaan een belevingsonderzoek uitvoeren onder bewoners van Rheden-West. De studenten volgen hun opleiding aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en doen onderzoek in opdracht van Rhedens Dorpsbelang en de gemeente Rheden. Doel van het onderzoek is in beeld brengen hoe bewoners van Rheden-West hun eigen omgeving beleven en hoe zij de leefbaarheid ervaren.

. Vanaf maandag 18 november maken studenten kennis met het gebied en gaan vervolgens aan de slag met het opstellen van een vragenlijst. Deze enquête zal vanaf 11 december huis-aan-huis worden verspreid onder alle huizen in het zuidwestelijk deel van Rheden (ten zuiden van de Arnhemseweg) en kan anoniem worden ingevuld. Dinsdagavond 28 januari zullen de resultaten van het belevingsonderzoek gepresenteerd worden en kunnen aanwezigen met elkaar in gesprek over de resultaten. Deze avond vindt plaats in het Dorpshuis in Rheden waarbij alle inwoners van harte welkom zijn.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.rhedensdorpsbelang.nl. Voor vragen kunt u terecht bij Hans Mulder van Rhedens Dorpsbelang Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Anne Clasquin, docent bij Hogeschool VHL: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.